Uitleg: aan elkaar of los?

Wanneer is het één woord en wanneer schrijf je dingen los van elkaar? Dat blijft lastig. Maar eigenlijk is het heel simpel.

In het Nederlands schrijven we bijna alles aan elkaar, in het Engels proppen ze overal een spatie tussen. En doordat we zoveel Engels kijken, lezen en luisteren zie je dat we ook in Nederlands op steeds meer plekken een spatie zetten.

De regel

Bestaat je woord uit 2 (of meer) zelfstandige naamwoorden (woorden waar je de/het/een voor kan zetten) – dan schrijf je het aan elkaar. Dus basisstappen, zomervakantie en autoverzekeringspapierenhoesje. 

Zoals je ziet: dit kan zorgen voor lange en onduidelijke woorden. Dan mag je er altijd een streepje (-), ook bekend als koppelteken, tussen zetten. Zo maak je het woord overzichtelijker en makkelijker te lezen. Zelfs Hotten-totten-tenten-tentoonstelling wordt zo leesbaar. Soort van.

Opletten bij de spellingcontrole van Word en Google Docs

Gooi je de spelling- en grammaticacontrole van Word of Google Docs door je tekst? Dan wil die heel vaak dat je woorden loshakt. Maar als het om 2 of meer zelfstandige naamwoorden gaat, dan horen ze echt aan elkaar. Ook als de spellingcontrole zegt van niet.