Wat is SEO schrijven?

Omslagfoto artikel 'Wat is SEO Schrijven?'

SEO schrijven betekent dat je zo schrijft, dat de grote zoekmachines snappen waar je tekst over gaat. SEO Schrijven helpt je om beter gevonden te worden in Google en zo mensen van buiten je netwerk aan te trekken. Hier lees je meer over wat het is en hoe jij het kunt doen.

Wat is SEO schrijven?

Met SEO schrijven zorg je ervoor dat de zoekmachine ziet waar jouw tekst over gaat. Je kiest een zoekterm, gebaseerd op je ideale klant, en schrijft daar een tekst voor. Een tekst met waarde, maar waar je ook de zoekterm op strategische plekken in de tekst terug laat komen. Waar je vroeger wegkwam met een tekst die voor 50% bestond uit je zoekterm, is dat nu niet meer zo. Het draait om de bezoeker waarde brengen, zodat die krijgt waar zij naar op zoek is.

Tips om te schrijven voor de zoekmachine

  • Schrijf de tekst altijd – altijd – in de eerste plaats voor je bezoeker. Waarom tikt die een zoekterm in in de zoekbalk? Wat wil deze persoon weten / leren / kopen? Hoe kun jij daar zo goed mogelijk aan voldoen?
  • Overdaad schaadt. Dat is zo voor taart – helaas – en dat is zo voor zoektermen. Een tekst waarin je alleen over de zoekterm praat, om zo de zoekterm zo vaak mogelijk te noemen. Waarin je de zoekterm eindeloos terug laat komen om maar te laten zien wat je van de zoekterm weet… Dat is voor niemand leuk. Zorg dat je de zoekterm een paar keer laat vallen, maar gebruik ook synoniemen. Zo houd je de tekst lekker leesbaar voor je bezoeker. De robotjes van Google die jouw tekst scannen zijn zo slim dat ze snel oppikken waar een tekst over gaat, dus ook voor hen hoef je de zoekterm geen 998 x te herhalen.
  • Kwaliteit boven kwantiteit. Google wil dat jij de mensen die bij hen zoeken waarde geeft. Dat je waarde toevoegt op het moment dat iemand op jouw zoekresultaat klikt. Kijk hoe je dat kan echt goed kan doen. Dat heeft meer waarde voor je bezoekers en voegt meer SEO-punten toe aan je pagina. Bovendien kun je tegen jezelf gaan vechten op het moment dat je meer teksten voor dezelfde zoekterm schrijft. Niet handig dus.

SEO Schrijven: dit moet je doen

Als je googelt op ‘Wat is SEO Schrijven?’ – dan lees je over zoektermenoptimalisatie, stappenplan naar de perfecte seo-tekst – 5 of 7 stappen en het ultieme stappenplan. Overal lees je dat je de url in de zoekterm moet zetten, in de titel en in de tussenkop. Laat hem ook nog een paar keer terugkomen in de tekst en bij de meeste SEO-plug ins krijg je groen licht.

Prima SEO tekst, maar geen tekst die je klanten oplevert. Een droge tekst waar je je verschuilt achter lange zinnen en een algemeen verhaal, gaat je misschien helpen om zichtbaar te zijn tussen de zoekresultaten. Maar niet om van die bezoeker een klant te maken. Daar is meer voor nodig. Daarvoor moet je jouw verhaal vertellen. Zorgen dat je laat zien wie jij bent, hoe jij werkt en wat je belangrijk vindt. Dat kunnen we bovenhalen in een strategische sessie, maar laagdrempeliger is schrijven zoals je praat.

Schrijven zoals je praat

Waarom vind ik je fantastisch als ik je ‘in het echt’ tegen kom, maar klik ik je website of social post snel weg? Omdat je je daar verschuilt achter lange zinnen, vaktaal en algemeenheden. Maar mensen kopen van mensen. Dus laat dat mens achter je bedrijf zien. Schrijf je verhaal zoals je dat aan me zou vertellen op het schoolplein, terwijl de kinderen nog heeeel even spelen (is nooit even). Schrijf je verhaal zoals je dat aan een vriendin zou vertellen, tijdens een borrel in een fijn restaurant. Maar vooral NIET zoals je denkt dat je moet schrijven. Formeel is niet hetzelfde als professioneel. En lang is niet hetzelfde als goed.

Vind je SEO schrijven nog moeilijk en wil je meer weten over marketing? Volg me op Instagram (@lian_juffrouwtaal) . Daar deel ik hoe ik mijn bedrijfje uitbouwde tot bedrijf, hoe ik het moederschap en ondernemen combineer en maak ik marketing makkelijk.Een gedachte over “Wat is SEO schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *