On writing well

A thing of beauty is a joy forever. Dat geldt ook voor On Writing Wel. William Zinsser schreef dit boek in 1968, in 2020 is het een van mijn lievelingsboeken. Waarom en hoe dat kan? Lees mijn review van On writing well. 

Writing is a craft, not an art, and that the man who runs away from his craft because he lacks inspiration is fooling himself.

On writing well – William Zinsser

In de tijd dat Zinsser zijn boek schreef, zat je met je writersblock tegen een typemachine aan te kijken. Dan had je in ieder geval nog iets moois om te zien. Liever een old-school typemachine dan die irritant knipperende cursor toch? Schrijven gaat niet vanzelf. En als het vanzelf gaat is het niet per se goed geschreven. Dit boek is de bijbel voor iedereen die beter wil leren schrijven.

William, dat mag ik zeggen ;-), vertelt met een jazz-achtige stem vanuit zijn bruinleren stoel over het vak schrijven. Nou ja, zo stel ik het me voor als ik lees. In mooi Engels deelt hij praktische tips, verhelderende anekdotes en slimme trucjes om je teksten beter te maken. Hij behandelt de basiselementen structuur en stijl, maar gaat ook dieper in op specifieke teksten. Van schrijven over reizen tot het begrijpelijk maken van wetenschap. Hoe maak je het voor de lezer en voor jezelf leuk? 

Ga je hier beter van schrijven?

Of jij er beter van gaat schrijven, dat weet ik niet. Maar ik wel. On writing well bevat zoveel liefde voor geschreven tekst. Als je alleen daar maar een klein beetje van overneemt na het lezen, dan kom je al een heel eind. 

Als je een tekst schrijft, heeft deze een doel. Iets verkopen, een offerte aan laten vragen etc. Terwijl Zinsser zegt dat je als schrijver in de eerste plaats  a l t i j d  een verantwoordelijkheid hebt naar je lezer. Zorg dat zij het naar haar zin heeft, dan komt dat verkopen later wel. Je hebt de verplichting om de lezer door je tekst heen te leiden, nieuwe dingen te leren, te laten lachen en wellicht daarna een besluit te nemen. Maar de lezer staat altijd voorop. 

Misschien dat ik het boek daarom lees en herlees. Ik verfoei de teksten die alleen voor Google zijn geschreven. Je pikt ze er zo uit en het zijn nooit de verhalen die je bijblijven. Als je de lezer voorop zet en de simpele tips uit On Writing Well gewoon eens gaat proberen, dan wordt je werk echt beter. 

3 dingen die ik leerde van On Writing Well

  • Ik ontdekte dat er meer mensen zijn die enorm fel kunnen zijn op tekst. Je hoeft niet minimalistisch te schrijven, maar zorg ervoor dat elk woord een functie heeft. Je lezer heeft gemiddeld de aandachtspanne van een goudvis, dus zorg dat jouw tekst die paar seconden steeds opnieuw waard is
  • Als schrijver is je woordenschat alles. Bouw hem zoveel mogelijk uit, zodat je meer woorden hebt om uit te kiezen. Loopt iemand? Of huppelt, ijsbeert, marcheert, slentert, stapt of stiefelt iemand? Ik heb gelijk een hard-copy woordenboek gekocht om hieraan te werken. 
  • We weten allemaal dat je hoofdstukken en alinea’s logisch op elkaar moeten volgen. Maar Zinsser stelt dat dit ook voor je zinnen geldt. Laat je zinnen logisch op elkaar volgen, zodat je het de lezer makkelijk maakt. Elke zin. Altijd. Hoe krijg je de lezer mee naar het volgende stukje van je tekst? Mind = blown. 
Score:
5/5
Dikke tip voor iedereen die beter wil leren schrijven. Bevat genoeg tips & trics om elke keer iets nieuws te leren.

Over On Writing well

Geen reactie's

Geef een reactie